تبریز با بناها و معماری‌های باشکوه و خیره‌کننده، توجه گردشگران را به خود جلب کرده است. مساجد، بازارها و موزه‌های زیادی در تبریز وجود دارد که می توانید ساعت ها مشغول بازدید از آنها باشید. این شهر باستانی با قدمتی حدود 4500 سال است.  تبریز در طول قرون گذشته حوادث متعددی را تجربه کرده است. این حوادث شامل زلزله های فاجعه آمیز و همچنین اشغال آن توسط دشمنان بوده است. به دلیل موقعیت مناسب، این شهر به عنوان یک مرکز تجاری مطرح شده است و مرکز فرهنگی، تجاری و صنعتی شمال شرق ایران است. این شهر در زمان پادشاهان بسیاری پایتخت ایران بوده و دوران شکوفایی آن در زمان سلسله ایلخانی بوده است. در دوران معاصر، تبریز نقش جالبی در انقلاب مشروطه ایران و انقلاب اسلامی داشت، به ویژه با توجه به درصد بالای بومیان آذری (که به زبان آذربایجانی به عنوان زبان اصلی خود صحبت می کنند). در واقع تعداد آذربایجانی‌های قومی در ایران بیشتر از جمهوری آذربایجان زندگی می‌کنند و تبریز قطب مرکزی فرهنگ آذری از جمله غذا، هنر و ادبیات است.

در ادامه به معرفی تعدادی از جاذبه های گردشگری شهر تبریز خواهیم پرداخت:

مسجد کبود تبریز

مسجد کبود تبریز در سال 1465 ساخته شده است، این مسجد به دلیل ساختار موزاییک‌هایش زمانی یکی از مشهورترین مساجد جهان بود. اما متأسفانه زمین لرزه های مکرر تبریز در سال 1772 این مکان را تخریب کرد و روایت می شود فقط یک پنجم آن پابرجا مانده است. اما هنوز هم می‌توانید تکه‌هایی از کاشی‌کاری‌های فیروزه‌ای اصلی را ببینید.

مسجد کبود تبریز

 تله کابین تبریز

کوه عینالی یکی از مهم‌ترین جاذبه‌های تبریز است. در این مکان تله کابین تبریز یا عون بن علی یکی از معروف‌ترین تله کابین‌های ایران قرار دارد. در طول مسیر خود بر فراز آسمان، می‌توانید کوه عینالی، قله دند و شهر تبریز را تماشا کنید. در این سفر کوتاه، دریاچه مصنوعی داغ، آبشار مصنوعی، بادگیر، مسجد و حرم عون بن علی و یادمان شهدای گمنام پیش چشم شماست.

زیپ لاین، کارتینگ، نمازخانه، رستوران، بوفه، کافه و سرویس بهداشتی از دیگر امکانات این منطقه است..

تله کابین تبریز

صخره های کندوان

کندوان روستایی جذاب در استان آذربایجان شرقی و در 60 کیلومتری جنوب غربی شهر تبریز است. در اثر فوران آتشفشانی کوه سهند و کوه‌های اطراف، این روستای هیجان‌انگیز هزاران سال پیش ایجاد شد. خانه‌های روستای کندوان سنگی و دارای معماری منحصر به فردی است که هر ساله گردشگران خارجی زیادی را به خود جذب می‌کند.

سه روستای صخره‌ای در جهان وجود دارد، دهکده زیبای کاپادوکیا در ترکیه و روستای داکوتا در آمریکا. کندوان تنها روستای سنگی است که مردم در آن زندگی می‌کنند. البته در ایران روستای سنگی دیگری به نام میمند وجود دارد. مردم روستای کندوان عمدتاً کشاورز و دامدار هستند.

در حال حاضر حدود 117 خانوار در این روستا زندگی می کنند. این روستا به دلیل قرار گرفتن کندوان بر روی رشته کوه سهند آب و هوای بسیار خوبی دارد. کندوان به دلیل دارا بودن علفزارهای سرسبز در اطراف روستا دارای تعداد زیادی مسکن عشایری است.

کندوان تبریز

 پارک ال گلی

ایل گلی یا شاهگلی یکی از مهم‌ترین جاذبه‌های گردشگری تبریز است که به دلیل زیبایی و قدمت خود در کنار نمادهایی مانند مقبره الشعرا به عنوان یکی از نمادهای اصلی این شهر به شمار می‌رود. پارک ایل گلی مکانی برای قرارهای عاشقانه‌ یا گردشی آرام در تبریز است. از دلایل جذابیت این مکان وجود دریاچه مصنوعی با آلاچیق از دوران قاجار در وسط آن است که اکنون به عنوان یک رستوران تغییر کاربری داده است. در هر زمانی می‌توانید از این مکان دیدن کنید ولی بازدید در حوالی غروب آفتاب زیبایی‌اش دو چندان است. لازم به ذکر است که در زبان ترکی «گل» به معنای حوض و «شاه» به معنای بزرگ است، علیرغم تصور رایج به معنای «شاه»، شاهگلی در آن زمان به استخر بزرگی گفته می‌شد که پس از انقلاب به ایلگولی تغییر نام داد. به معنی "دریاچه مردم". اطراف دریاچه را افرا، بیدهای گریان، درختان تبریزی، گل اطلسی و گل شمعدانی با پله های سنگفرش احاطه کرده اند.

الگلی تبریز

ارگ علیشاه تبریز

ارگ علیشاه که به طاق علیشاه، مسجد علیشاه، ارگ تبریز شهرت دارد یکی از بناهای معروف این شهر تاریخی ایران است که قدمت آن به دوره ایلخانی می‌رسد و امروزه به عنوان یکی از نمادهای تبریز در بین مردم شناخته می‌شود. البته آنچه اکنون در تبریز به چشم می‌خورد تنها بقایای ایوان جنوبی بنای اصلی ارگ علیشاه است که با ارتفاع 33/5 متر تنها گوشه‌ای از عظمت بنای اولیه را نشان می‌دهد. مهمترین ویژگی ارگ علیشاه، طاق بزرگ آن است که عرضی بیشتر از طاق کسری دارد و آن را از سایر بناهای تاریخی ایران متمایز می‌کند. در سال 1310 هجری شمسی مسجد علیشاه در فهرست آثار تاریخی ملی ایران قرار گرفته است.

ارگ تبریز سازه‌ای آجری با پلانی U شکل است که به سبک معماری آذری ساخته شده و در ساخت آن از مصالح بسیار مقاومی مانند آهک، ساروج و آجر استفاده شده است. آنچه از ارگ قدیمی باقی مانده، سه دیوار بلند به شکل ایوان است. این بخش عملکرد شبستانی داشت و عنصر اصلی مسجد علیشاه به شمار می‌رفت. اکنون تنها 21 متر از آن باقی مانده است. عرض کل آن به 51 متر و ارتفاع آن به 33 متر می‌رسد، البته طبق بررسی های مختلف این بنا در زمان ساخت حدود 63 تا 65 متر ارتفاع داشته است. محراب ارگ علیشاه 30 متر ارتفاع دارد و یکی از نمونه‌های منحصر به فرد معماری ایرانی است. ارگ علیشاه در زمان هشتمین پادشاه ایلخانی سلطان محمد خدابنده الجایتو ساخته شد.

علیشاه تبریز

در این مطلب ما تنها به معرفی تعدادی از جاذبه‌های شهر تبریز پرداختیم. مسلم است که تعداد جاذبه‌های گردشگری شهر تبریز بسیار زیاد است و در یک مقاله نمی‌گنجد. چنانچه قصد سفر به این شهر زیبا را دارید میتوانید با وسیله نقلیه شخصی، هواپیما، قطار و یا اتوبوس به این شهر سفر کنید. بلیط تبریز را می‌توانید در سایت پایانه‌ها به صورت اینترنتی بخرید و با آسودگی سفر کنید.