دریاچه تخت سلیمان در 45 کیلومتری شمال شرقی در استان آذربایجان غربی در شهر تکاب قرار گرفته. این محوطه باستانی از 1600 سال پیش میزبان سازه هایی مقدس در میان حصارهای خود بوده. رمز و رازهای زیادی درمورد  این دریاچه وجود داره و نوع شکل گیری دریاچه و خلقت آن هم بسیار جالبه. تخت سلیمان بزرگترین مرکز آموزشی، اجتماعی، مذهبی و عبادتگاه ایرانیان در قبل از اسلام به شمار میره.
خسرو پرویز بعد از شکست دادن بهرام چوبین در این محل تاجگذاری کرد و در زمان خسرو انوشیروان ساسانی به اوج خودش رسید. این مکان در حمله امپراتور رومیان به ایران تخریب شد.
علاوه بر باورهایی که خبر از رازهایی در مورد این دریاچه میدهند شکل گیری دریاچه و خلقت آن هم بسیار جالبه.

افسانه های زیادی در مورد این دریاچه بیان شده

برخی بر این باورند که گنج های زیادی در اعماق آن پنهان شده. گنج هایی با ارزش خیلی زیاد که درطول تاریخ به دریاچه انداخته شده  و از نظر پنهان شده اند. در طی سال ها گروه های مختلفی برای دسترسی به این گنج به این مکان اومدن ولی دسترسی به این گنج ها به هیچ وجه راحت نیست.
دورترین واقعه ای که خبر از وجود اشیا قیمتی در این دریاچه داره مربوط به دوران کوروش کبیر پادشاه هخامنشی است. نقل شده است که کوروش بعد از غلبه کردن بر پادشاه لیدیه به نام کروسوس او را به ایران اورد و خزانه قیمتی اون رو گرفت و به عنوان نذر در آب مقدس تخت جمشید انداخت.

تخت سلیمان

همچنین در روایات تاریخی بیان کرده اند که بخشی از گنجینه اشکانی درون دریاچه انداخته شده. داستان به این شکله که وقتی دشمنان قلعه رو محاصره میکنن نگهبانان آتشکده هنگام احساس خطر اشیاء قیمتی رو داخل دریاچه میریختن تا هم کسی به اونا دسترسی نداشته باشه و هم نذری برای حفظ اونا از دشمن به شمار بیاد. موبدان زرتشتی اعتقاد دارن که این دریاچه متعلق به الهه آب ها به نام ناهید یا آناهیتا است و ریختن اشیاء نذری به داخل آن کاری مرسومه و بعید نیست که در دوره های مختلف و هنگام وقوع جنگ گنج ها و نذوراتی به دریاچه ریخته شده باشه.

از نظر گردشگری این مکان کمتر مورد توجه قرار گرفته است و علت آن هم کمبود امکانات رفاهی در اطراف آن است ولی با این حال سالانه گردشگران زیادی از این محل دیدن می کنند.