بی تردید حمل ونقل مسافران از طریق جاده از محبوب ترین روش های جابه جایی مسافران و گردشگران در ایران است. اتوبوس های بین شهری تحت نظارت شرکت هایی هستند که وظیفه اصلی آنها، حمل ونقل و جابه جایی مسافران از شهری به شهر دیگر و احیانا کشورهای دیگر است. شرکت های حمل ونقل مسافر به طور ویژه تحت نظارت مستمر سازمان راهداری و حمل ونقل جاده ای و در نهایت وزارت راه و شهرسازی هستند. این شرکت ها باید علاوه بر رعایت مقررات قانون تجارت و ثبت شرکت خود در اداره ثبت شرکت ها و رعایت قوانین آن اداره، پروانه و مجوز بهره برداری نیز از سازمان راهداری و حمل ونقل جاده ای اخذ و کسب کنند.

حقوق مسافران در زمان قصد مسافرت و اخذ بلیت از شرکت های حمل ونقل مسافر بین شهری

بلیط قرارداد حمل فی‌مابین مسافر و شرکت و یا مؤسسه مسافربری است که برای جابجایی مسافر از مبدا تا مقصد در خلال یک دوره زمانی مشخص با وسیله نقلیه مشخص می‌باشد. پس خواهشمند است برای تمامی سفرهای خود اقدام به تهیه بلیط کنید چرا که در صورت وجود آمدن مشکل ناخواسته در طول سفر شرکت مسافربری جوابگوی مسافرین بدون بلیت نخواهد بود. بلیط مسافر باید شامل اطلاعات کامل سفر مانند مبدأ، مقصد، تاریخ، ساعت حرکت و مبلغ کرایه باشد که در سامانه پایانه ها تمام موارد پس از خرید به روش های مختلف به اطلاع مسافر خواهد رسید.

وظایف شرکت های حمل ونقل جاده ای

شرکت ها مکلف هستند از رانندگان و کمک رانندگان مجرب و حرفه ای استفاده کنند و در انتخاب و استخدام مهمان داران، پرسنل اداری، متصدیان، مسئولان و کارکنان دفاتر و شعب خود نهایت دقت را خصوصا از نظر صلاحیت اجتماعی، اخلاقی و کاری به کار ببرند و بر نحوه عملکرد آنان نظارت مستمر و موثر داشته باشد. در همین حال، باید به خاطر داشت که این شرکت ها مکلف هستند از نظر قانون، کلیه مسافران در سفرهای بین شهری را تحت پوشش بیمه غرامت سرنشین قرار دهند. شایان ذکر است تمامی شرکت های مسافربری موجود در پایانه ها و بلیط های ارائه شده تحت پوشش بیمه غرامت سرنشین قرار دارند.

انصراف از سفر یا جاماندن از اتوبوس

در صورت انصراف مسافر از سفر، از یک ساعت مانده به حرکت اتوبوس  (بسته به نظر مدیریت شرکت مسافربری این زمان متفاوت است) و یا در صورت جا ماندن مسافر از اتوبوس مبلغ 50% بهای بلیط به او تعلق می‌گیرد. در هنگام استرداد بلیط ارائه کارت شناسایی منطبق با بلیط الزامی می‌باشد. در صورت انصراف از سفر تا یک ساعت مانده به زمان حرکت (بسته به نظر مدیریت شرکت مسافربری این زمان متفاوت است) با ارائه بلیط به صندوق 90% مبلغ را پس بگیرید.

نقص فنی اتوبوس

اگر اتوبوس شما در طول سفر دچار نقص فنی شد و از ادامه سفر بازماند، شرکت حمل و نقل موظف است بدون ایجاد هزینه اضافی و در اسرع وقت، وسیله مناسب را برای انتقال مسافران فراهم کند. رانندگان اجازه ندارند قبل از رسیدن به مقصد نهایی مسافران را پیاده کنند مگر آنکه مسافران خودشان درخواست نمایند.

سلامت در اتوبوس

رانندگان اتوبوس‌ها را شرکت‌های حمل و نقل از میان افرادی که صلاحیت اخلاقی و حرفه‌ای دارند و آزمون‌های لازم را گذرانده‌اند، برمی‌گزینند. کارکنان اتوبوس در طول سفر موظفند اصول اخلاقی و شئونات اسلامی را رعایت کنند. همچنین در زمان و مکان مناسب برای بجا آوردن نماز توقف کنند. رعایت اصول بهداشتی اتوبوس تحت نظارت مسئولان شرکت مسافربری است و شما می‌توانید اگر شکایتی در این زمینه داشته باشید این شکایت را با این مسئولان در میان بگذارید. پذیرایی از مسافران در داخل اتوبوس و ارائه آب آشامیدنی باید با استفاده از ظروف یکبار مصرف استاندارد باشد.

ایمنی در اتوبوس

اگر طول سفر شما بیش از 8 ساعت است باید حتما یک راننده کمکی در اتوبوس شما حضور داشته باشد تا در هنگام خستگی و خواب‌آلودگی راننده اول جایش را با او عوض کند. هیچ راننده‌ای حق ندارد با سرعت غیرمجاز براند. .

میزان بار مجاز در اتوبوس

شما در طول مسافرت با اتوبوس می‌توانید 20 کیلوگرم بار غیر تجاری را به ازای هر نفر همراه ببرید و اصلا لازم نیست بابت آن هزینه اضافی به شرکت اتوبوس‌رانی بپردازید و به ازای هر کیلوگرم توشه اضافی 2.5 درصد نرخ پایه بلیط از مسافر دریافت می‌شود. حمل توشه در داخل اتوبوس و همچنین حمل هر نوع کالای تجاری توسط اتوبوس ممنوع می‌باشد. وقتی شما بار و وسایلتان را تحویل می‌دهید مسئولیت نگهداری آن برعهده شرکت مسافربری است. مسافران باید در قبال تحویل بارشان به شرکت مسافربری، برچسب شماره‌دار مربوط به بار خود را دریافت کنند.